sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Erytritolilla makeuttaminen

Viinin makeutta saadaan lisättyä 1 öksleaste lisäämällä siihen sokeria 2,5 grammaa (Preston uusien viinipakettien ohjeissa 2,4 grammaa) viinilitraa kohden.

Erytritoli on sokerialkoholi, jota voidaan käyttää kalorittomana makeutusaineena sokerin sijaan. Myös viiniteollisuudessa Chateau Thomas on käyttänyt erytritolia.

Erytritolin makeus on n. 70 % sokerin makeudesta, näin ollen sitä tarvitaan enemmän: (sokerin) 2,4 g/l / 70 % = 3,4 g/l tai 2,5 g/l / 70 % = 3,6 g/l, keskiarvo näistä helposti muistettava 3,5 g/l.

Eli viinin makeutta saadaan lisättyä yhtä öksleastetta vastaava määrä lisäämällä viiniin erytritolia 3,5 grammaa viinilitraa kohden.

tiistai 3. heinäkuuta 2012

Pussitusta (hanapakkaus / bag in a box)

Pussitus

Tässä Jorma pullott... pussittaa karpalomehua.


Preston Buffalo -punaviini "Sangre de Bisonte"

Edellisen Karahvi-punaviinin vaisuuden takia tähän punaviiniin lisättiin enemmän omia aineksia täyteläisyyden ja värin parantamiseksi: 500 grammaa mustikkaa väriä tuomaan, 150 grammaa rusinoita viinisyyden lisäämiseksi ja 16 grammaa tammilastuja (aika purua on) tammisuuden ja tanniinisuuden voimistamiseksi.


10.6. Presto Buffalo -paketti, tuunaukset, 4,5 kiloa sokeria, nestemääräksi 20 litraa. Alkoi käydä samana päivänä.
19.6. siiviläpussi pois, -8 öksleä, maku lupaava
21.6. käymisen pysäytys
23.6. kirkastusaineet
29.6. Pullotus: jälkimakeutus -10 ökslestä -> -5 öksleen. Tuli 2 viinipussia ja 13 pulloa, lisäksi yksi pullollinen erytritolilla makeutettuna.

Alustavien makutestien mukaan oikein hyvä, voi sanoa jo punaviiniksi. Väriä riittää, maku melko yksinkertainen, mutta riittävä. Voltteja 13,5 %.



maanantai 2. heinäkuuta 2012

Karahvin kirsikkaviini

Kirsikkaisuuden varmistamiseksi Karahvi-kirsikkaviinipaketin aineksiin lisättiin 250 grammaa kuivattuja kirsikoita. Kirkastusaineina käytettiin Bacchuksen kirkastusaineita, joissa ei ole gelatiinia (Karahvin paketissa toinen kirkastusaine on gelatiini).


3.5. paketti + 250 g kuivattuja kirsikoita, 6,5 kiloa sokeria, nestettä yhteensä 23,6 l
4.5. viini aloittanut käymisen
13.5. käyminen hidastunut, siiviläpussi pois
17.5. kuplii harvakseltaan, mittaus: +30 öksleä yhä!
30.5. +30 öksleä, käyminen pysäytetty
4.6. maku hyvä, kirkastusaineet (Bacchus)
9.6. pullotus: +30 öksleä, tuli 2 viinipussia ja 18 pulloa. Maku hyvä, väri puhdas ja kirkas.


Lopputulos

Käyminen jäi tällä kertaa jostain syystä kesken, mutta viini kävi kuitenkin niin pitkälle, että makeus ei enää (kirsikkaviinissä) häiritse. Volttejakin tuntui tulevan, ettei ihan mehua tarvitse juoda. Vika saattoi olla Karahvin ainesosissa, esimerkiksi hiivassa, tai lisätyissä kirsikoissa, joissa saattoi olla rikkiä (rikki toimii käymisen pysäytysaineena).

Erittäin hyvää kirsikkaviiniä, parempaa oikeastaan kuin kaupan Kirsberry, jossa on jo liikaakin makeutta; tässä on sokeria kuitenkin alle puolet siihen verrattuna. Kirsikkainen maku tulee selvästi läpi.

sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Karahvin punaviini

Karahvin punaviiniä tuunattiin lisäämällä 250 grammaa rusinoita, 120 grammaa valkoherukkaa ja 150 grammaa mustikkaa.


14.4. Karahvin punaviinipaketti + tuunaukset + 4,45 kiloa sokeria. Nestettä yhteensä 20 litraa. Alkoi käydä samana päivänä.
24.4. siiviläpussi pois, ihan ok maku
29.4. käyminen pysäytetty, -5 öksleä
1.5. superselvike lisätty, ei gelatiinia
5.5. lappoaminen, ei ole vielä kirkas, hiilidioksidin poistoa kaatelemalla astiasta toiseen
11.5. Pullotus: n. -5 öksleä -> +50 g sokeria -> n. -4 öksleä. Tuli 3 viinipussia á 3 litraa ja 10 pulloa.

Lopputulos

Viini jäi hieman sameaksị, pulloihin laskeutui hienoinen sakka n. kuukauden aikana. Maku roseviinimäinen.

Jos nyt rehellisiä ollaan, niin ei tätä kovin hyväksi voi sanoa. Sangrian kanssa kuitenkin ihan toimivaa!


Lue myös tämän viinin maistelu 2 vuotta myöhemmin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...