lauantai 7. joulukuuta 2013

Aroniaviini (Viking I)

Viime vuonna tuli tutustuttua aroniaan ensimmäisen kerran viininteossa Sorbuksen valmistamisen yhteydessä. Kun pensaat tänä vuonna sitten notkuivat aroniaa mutta yhden yhtä pihlajanmarjaa ei näkynyt, tuli mieleen kokeilla käytännössä silkasta aroniasta tehtyä kotiviiniä.

Aroniaviini 2013 (Viking)
Ainekset: Preston käymisainepakkaus (hanapussien kera), aronia 5,2 kg, rusina 0,5 kg, sitruunahappo 21 g. Sokeri 5,5 kg.
5.10. Rusinoita keitettiin hetki ja aronioita survottiin, minkä jälkeen seos laitettiin käymään. Lähti käymään nopeasti
17.10. Viini lakkasi pulputtamasta, siiviläpussi otettiin pois. Nestettä jäi 17,5 l.
21.10. Makeus +7 öksleä
25.10. Käymisen pysäytys ja kirkasteet

3.11. Pullotus. Viinistä siirrettiin 1,9 litraa sivuun omena-aroniasekoitusta varten. Aroniaviiniä tuli 2 hanapussia ja 11 pulloa.


Lopputulos
Aronia on tuntunutkin marjoista tavallaan viinimäisimmältä, ja aroniaviini yllätti kyllä erinomaisen positiivisesti. Väri on jo kohtalaisen tumma verrattuna useimpiin marjaviineihin.

Maussa on sellaista täyteläisyyttä, josta on marjaviinien kohdalla voinut vain haaveilla ja johon "punaviinimäisten yritelmien" kohdalla on yhdistynyt muuten jotain huonoa. Vikingiä voisi sanoa jo suorastaan keskitäyteläiseksi. Viinissä on myös tanniineja, aroniamarjojen kuorista, eiköhän tämä ainakin kotiviiniksi ole reippaan keskitanniininen.

Maun elementit ovat mukavasti tasapainossa vähän vahvemman makuisen ja suuhun jälkensä jättävän viinin ystävälle.





torstai 5. joulukuuta 2013

Omenaviini (Maaomena)

Omenaviini lienee yleisimpiä ja myös suhteessa useimmin keskinkertaiseksi (tai ala-arvoiseksi) jääviä kotiviinejä. Niinpä tämänkin omenaviinin suhteen ennakko-odotukset olivat vähintäänkin rajoitetut, mutta kuinkas kävikään...

Erikoista oli, että tämä oli todellinen Maaomenaviini: kaikki viiniin käytetyt omenat olivat maahan pudonneita omenia, joita oli käyty luvan kanssa pitkin syksyä keräilemässä lähellä asuvan rouvashenkilön omenatarhasta. Iso osa maukkaista omenoista tuli suoraan syödyksi, mutta lopulta niitä putoili puista sen verran paljon, että pakkohan se oli viiniäkin kokeilla.

Sokeri laitettiin kahdessa erässä, yhteensä sitä tuli 5,5 kg (+ jälkimakeutukseen 0,25 kg).

6.9.: 8 kg omenoita + 400 g rusinaa + 12 g medium toast -tammilastuja (amer.)
Omena special -käymisainepakkaus


Omenat lohkottiin ja huonot osat poistettiin, siinä menikin sitten puoli iltaa ja pari lasia vanhoja kotiviinejä työtä vauhdittamaan... Omenalohkojen, muiden aineiden ja O.specialin mukana tulleen sitruunahapon päälle kaadettiin 5 l keitettyä vettä sekä lisättiin 3 kg sokeria ja entsyymit. Parin tunnin odottelun jälkeen lisättiin kylmää vettä 24,5 litraan saakka sekä hiiva ja bentoniitti.

Käymisainepussit "ankkuroitiin" ylimääräisellä muovitapilla niin, etteivät ne jääneet kellumaan nesteen pinnalle.

6.9. Parissa tunnissa odottelu palkittiin, kun omenapoika alkoi pulputtaa!
13.9. Siiviläpussi poistettiin. Sekaan lisättiin 2,5 kg sokeria ja 4 l vettä. Väri vielä mukavan vaaleanpunainen.
29.9. Ökslet -9,5. Lappoaminen, käymisen pysäytys ja kirkastusaineet. Maku erittäin kuiva, melkein hieman finomainen.
5.10. Lapottu, ei kirkastu ei!
18.10. No kirkastuisi nyt, p*rkele!
22.10. Lapottu ja lisätty pektolaasia (uutta kirkastusainetta).
23.10. Lisätty bentoniittia (seuraavaa kirkastusainetta...)
3.11. Pullotus (kirkastuihan se!) Makeutus +250g sokeria -> lopputuote -4 öksleä

Omenaviinistä otettiin osa erikseen aroniaomenaviiniä varten. Omenaa itseään pullotettiin 12 pulloa + 2 hanapussia.


Makuarvio
Tämä on parasta omenaviiniä, jota olemme koskaan maistaneet (asiasta ei tarvinnut edes riidellä, ja juissi on tehnyt sentään omppua itse aiemminkin).

Viinistä tuli lopulta todella kirkasta ja kauniinväristä. Tuoksut ovat voimakkaat ja vivahteikkaat.

Maku on kuiva ja vivahtaa hiukan jopa jonnekin finon (erittäin kuivan sherryn) suuntaan. Maussa on hyvänlaista hapokkuutta ja erilaisia vivahteita, kypsyys tuo hiukan mieleen myös perinteiset kuivat omenasiiderit; nyt ei puhuta siis mistään perusmarketin makeista sidukoista. Viini on parhaimmillaan erittäin kylmänä.

Tämä viini on parasta valkkarinkaltaista viiniä mitä olemme tehneet. Se läpäisi myös erinomaisesti ruokavalkkaritestin, joka suoritettiin pasta-aterialla.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...