lauantai 22. helmikuuta 2014

Glögi 2013


Hyvissä ajoin ennen joulukalenterin luukkujen aukeamista käynnistyi kotiviiniperheen oma joulunodotus, kun ensimmäinen glögikokeilu eli Glögi 2013 pantiin alulle.



Glögi 2013

25.10. Alullepano:
Favouriten glögipakkaus+ 250g rusinaa, 10g kuivattua taatelia, 50g kuivattua mustaherukkaa. Sokeria 6 kg. Nestettä yhteensä 22 litraan saakka.

Glögi lähti nopeasti käymään. Mausteiden tuoksu oli todella voimakas.

14.11. Marjapussi otettiin pois, nestettä jäi noin 20 l.
15.11. makeus +30 öksleä

28.11. Lappoaminen ja käymisen pysäytys
1.12. Kirkasteet
6.12. Pullotus itsenäisyyspäivän kunniaksi (jäi +28 öksleen)

Lopputulos
Kaikkiaan glögistä tuli maukasta, mausteisempaa ja kuivempaa kuin kaupan ja Alkon glögeistä. Lämmitettynä lähes intialaisia vivahteita vahvaan marjaisuuteen yhdistettynä. Erinomainen tuoksu.

Mausteiden maku oli todella voimakas. Siihen tottui kyllä, mutta jos tätä tekisi kokonaan itse, niin mausteita ei kannattaisi pitää kuin viikon verran seoksessa. Tietysti myös Favourite voisi kehittää pakkausta niin, että mausteet ja muut kuiva-aineet olisivat erikseen: tällöin mausteet saisi poistettua aiemmin kuin marjat.

Tämä oli muuten toinen pakkauksesta tehty kotiviini, joka jäi reilusti plussan öksleille eikä enää suostunut käymään pidemmälle. (Ensimmäinen oli Karahvin kirsikkaviini.)

Tuntuu todennäköiseltä, että joissain valmispakkauksissa mukana tuleva hiiva ei siis ole ns. vahvinta viiniä kestävää laatua, vaan kuolee pois jo aiemmin. Millään muilla pakkauksilla tai omista aineksista tehdyillä kotiviineillä näin ei ole käynyt. Pienemmällä sokerimäärällä eli miedompaa tehden olisi voinut käydä loppuunkin – pitää kokeilla joku kerta.

Oikein hyvää ja jouluista tästäkin siis kuitenkin tuli, toimii sekä kylmänä että kuumana. Maut ovat parantuneet vielä hiukan parin kuukauden aikana, joten juomaa kelpaa nauttia mainiosti myös helmikuun talvi-iltoina. (Vielä paremmin tietysti kelpaisi, jos ulkona olisi vähän kylmempää ja lumisempaa...)

Lopuksi vielä ainesosaluettelo:

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Omena-aroniaviini (sekoitus)

3.11. Aroniaviinin ja omenaviinin pullotuksen yhteydessä sekoitettiin 5,7 litraa omenaviiniä ja 1,9 litraa aroniaviiniä. Pullotettiin yhteen hanapussiin ja 6 viinipulloon.

Kuvassa omenaviinipussit, aroniaviinipussit sekä omena-aroniaviinipussi.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...